Stanowisko KIG

Stanowisko Rady Przedsiębiorczości w sprawie drugiego lockdownu

2020-11-06

Krajowa Izba Gospodarcza oraz organizacje przedsiębiorców zrzeszone w Radzie Przedsiębiorczości apelują do rządu o niewprowadzanie drugiego lockdownu.

Polska gospodarka wciąż zmaga się z bardzo poważnymi konsekwencjami pierwszego zamknięcia, zaś przywrócenie tak daleko idących obostrzeń nieuchronnie doprowadziłoby do licznych upadłości firm oraz utraty miejsc pracy.

Polska będzie musiała się mierzyć z bardzo znaczącym zagrożeniem epidemicznym przez wiele kolejnych miesięcy. Niemożliwe będzie utrzymywanie lockdownu przez tak długi okres – zważywszy m.in. na fakt, iż już same wiosenne pakiety antykryzysowe stanowiły bardzo poważne wyzwanie dla finansów publicznych. W związku z tym konieczne jest wdrażanie rozwiązań minimalizujących ryzyko zakażeń, chroniących w ten sposób wydolność systemu ochrony zdrowia, przy jednoczesnym zachowaniu możliwości prowadzenia aktywności gospodarczej.

Krajowa Izba Gospodarcza oraz organizacje przedsiębiorców zrzeszone w Radzie Przedsiębiorczości apelują  do rządu o podjęcie dialogu z biznesem w celu wypracowania standardów bezpiecznego funkcjonowania gospodarki. Konieczne jest w szczególności ustalenie listy warunków uzyskania certyfikatu „bezpiecznej działalności gospodarczej” po spełnieniu, których firmy mogłyby prowadzić działalność.

Zachęcamy do zapoznania się z pełną treścią Stanowiska.

Żródło: Krajowa Izba Gospodarcza

Przeczytaj również

Pierwsze posiedzenie nowego Zarządu IPHZR

2020-10-09